het schip


Bella Ciao: ciao bella!


In juli 2009 ging Bella Ciao tewater. In juni 2010 vertrokken we voor een wereldwijd zeilavontuur dat uiteindelijk in april 2021 eindigde in de Middellandse Zee. Na een mooi zeilseizoen in 2022 in de Aegeische Zee (Griekenland en Turkije) werd duidelijk dat er een einde ging komen aan onze zeilavonturen met Bella Ciao.
We zijn inmiddels 13 1/2 jaar met deze prachtige, comfortabele boot onderweg, we hebben onnoemelijk veel avonturen beleefd en onze droom, van een wereldwijd zeilavontuur waargemaakt. Het is tijd voor iets anders.
Toen zich iemand meldde met serieuze interesse voor Bella Ciao, viel dan ook het besluit om de boot te verkopen. Met ingang van juli 2023 zal Bella Ciao met een nieuwe eigenaar nieuwe avonturen gaan bleven en zeggen wij na 14 jaar: ciao bella!
We zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest de boot voor de nieuwe eigenaar tiptop klaar te maken. Vele kleinere en grotere klussen zijn geklaard, ze is van nieuwe verstaging voorzien, een eis van de verzekering, alhoewel bij inspectie bleek dat de oude verstaging nog altijd in prima staat verkeerde. Inmiddels zijn we klaar en rest ons nog onze laatste persoonlijke spullen in te pakken en dan nemen we definitief afscheid van ons geliefde, comfortable huis.
Het is niet mogelijk om onze ervaringen van de afgelopen 13 jaar op deze plek 'even' samen te vatten. Wie daarover wil weten: lees en bekijk ons logboek. Dan zal blijken dat elke plek die we aandeden zijn eigen verhaal heeft. Veel mensen vragen naar wat we de mooiste plek vonden. Ons antwoord is: "Die is er niet." Elke plek is anders, met eigen charmes, verhalen, avonturen en uitdagingen. Wat we wel kunnen zeggen is, dat onze ervaring is dat je nagenoeg overal waar je komt gastvrij en met open mind ontvangen wordt, mensen hun best doen je je welkom te laten voelen en je hun (ei-)land te helpen leren kennen. Het was iedere keer weer geweldig om de mensen te ontmoeten en, al was het meestal slechts voor korte tijd, een stukje van hun leven mee te mogen maken. Voor ons waren deze ontmoetingen datgene wat onze reis onvergetelijk heeft gemaakt. Vaak moeten wij in de ogen van deze mensen schatrijke miljoenairs hebben geleken, maar nagenoeg nooit hebben we het gevoel gehad dat mensen ons ons avontuur misgunden. Integendeel: voor de meesten was onze reis een inspiratiebron of gewoon een mooi verhaal om over te horen en te dromen.
Wel valt op, als je een reis als de onze maakt, hoe onvoorstelbaar bevoorrecht wij zijn om zoiets te kunnen doen. Dat is ook een reden om nog eens extra stil te willen staan bij ons verhaal. Ik kies er niet voor om een reisboek te gaan schrijven. Iets dat in het oog springt als ik terugblik op onze reis, is, dat nadat we in 2010 Europa vanauit Portugal verlieten, alle landen (op eentje, het koninkrijk Tongo, na) een koloniaal verleden hebben. En dit zijn wij op zeer uiteenlopende manieren tijdens onze reis tegengekomen. Het boek dat ik wil gaan schrijven zal gaan over hoe wij, tijdens onze reis, dit koloniale verleden zijn tegengekomen. In dit verhaal zal ik vanuit het persoonlijke perspectief van onze reis proberen het bredere perspectief van deze koloniale geschiedenis met elkaar proberen te verweven.

Hier eindigt dit logboek. Ik wil iedereen die de verhalen heeft gevolgd bedanken voor de belangstelling, en vaak leuke feedback. De website blijft online, zodat het verhaal ook in de toekomst nog toegankelijk blijft voor belangstellenden. Wij kunnen iedereen die droomt van een wereldreis aanraden: doe het! Inmiddels hebben we ontdekt dat het vooral een kwestie is van je dromen uitvoeren. Als je daar eenmaal voor kiest, zul je in staat zijn om alle belemmeringen die je onderweg tegenkomt op te ruimen.
[juni 2022]

[2021]

[2020]

[2019]

[2018]

[2017]

[2016]

[2015]

[2014]

[2012/13]

[2010/11]

120 m² zeiloppervlak
120 m² lichtweerzeil
In blauw zijn de 4 gastenhutten (1x tweepersoons en 2x eenpersoons) gemarkeerd
Overal aan boord genieten